Charlotte

Waar gaat het geld naartoe?

Geld maakt een reis door velen handen. Stel jij koopt een boek. Dan geef je geld aan de winkelier. Die winkelier betaalt daarvan bijvoorbeeld het salaris van zijn personeel. Dat personeel gaat met dat geld naar de supermarkt en de supermarkteigenaar lost hiermee een lening af aan de bank. De bank leent het geld aan jou en jij kan weer een nieuw boek kopen. Jij moet dat geld dan wel een keer terugbetalen aan de bank. Als je dat hebt gedaan, dan leent de bank het weer aan iemand anders en die koopt er weer iets van. Dan maakt hetzelfde geld weer een rondje.

Jeugdjournaal, crisisarchief

Bij het Jeugdjournaal is ook vaak een item over de geldcrisis. De Geldfabriek houdt de verhalen over geld, schuld en lenen in de gaten.

Bekijk de link

Tessa en haar armoede

Armoede

Soms maken ouders verkeerde beslissingen in het leven, waardoor ze geen geld meer hebben. Dat overkwam Pippa in De Geldfabriek. Check hier het verhaal van Tessa.

Bekijk de link

SpangaS geldtest

Ben jij een echte spaarder, zoals Kasper? Of meer iemand die met geld strooit, zoals Pippa? In deze test kom je erachter op welk SpangaS-personage jij het meest lijkt!

Bekijk de link