Morris

Mijn ouders lenen vaak geld van mij. Kan ik ze rente vragen?

Dat kan zeker. Als je daar afspraken over maakt met je ouders, dan kun je rente vragen over het geld dat je hun leent. Bedenk alleen wel waarom je rente wilt. Wil je dat omdat je geld wilt verdienen aan je ouders. Of wil je rente vragen omdat het lenen jou anders geld kost. Laat ik een voorbeeld geven. Stel je ouders lenen 50 euro van je. Als dat geld gewoon in je spaarpot of portemonnee zit, dan kost het je niets om het uit te lenen. Maar staat die 50 euro op de bank, dan krijg je daar zelf rente over. Die rente-inkomsten verlies je als je het uitleent. Dan zou je aan je ouders kunnen vragen of ze hetzelfde bedrag aan rente aan jou willen betalen als de bank doet. Maar je kunt dat bedrag natuurlijk ook gewoon aan ze cadeau geven.

Jeugdjournaal, crisisarchief

Bij het Jeugdjournaal is ook vaak een item over de geldcrisis. De Geldfabriek houdt de verhalen over geld, schuld en lenen in de gaten.

Bekijk de link

Tessa en haar armoede

Armoede

Soms maken ouders verkeerde beslissingen in het leven, waardoor ze geen geld meer hebben. Dat overkwam Pippa in De Geldfabriek. Check hier het verhaal van Tessa.

Bekijk de link

SpangaS geldtest

Ben jij een echte spaarder, zoals Kasper? Of meer iemand die met geld strooit, zoals Pippa? In deze test kom je erachter op welk SpangaS-personage jij het meest lijkt!

Bekijk de link