Ex-Minister Dijsselbloem: ‘Mijn vrouw gaat over het geld’

Hoewel hij de baas is over al het geld in Nederland, thuis heeft hij niets te zeggen over de portemonnee. ‘Daar gaat mijn vrouw over,’ was het antwoord van de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op de persconferentie voor kinderen die schoolkranten maken. ‘En dat doet zij veel beter dan ik,’ zei hij er achteraan. Alle kinderen moesten er om lachen.

Minister Dijsselbloem persconferentie


Racefiets

Door de vragen op de persconferentie kregen de kinderen een goed beeld van het geldgedrag van de minister. Zo vroegen ze: ‘Waarvoor heeft u vroeger gespaard?’ Antwoord: ‘Een rode racefiets, die vlak daarna werd gejat.’ En: ‘Waaraan geeft u uw geld uit?’ Antwoord: ‘Sinds ik minister ben, aan heel weinig. Ik probeer mijn hypotheek af te lossen, omdat de rente laag staat. Dat is nu beter dan sparen.’

Maar er werden ook vragen gesteld waarover de minister wat langer moest nadenken, zoals over de crisis: ‘Kun je die voorkomen?’ Antwoord: ‘Nooit helemaal, mensen maken soms onverstandige keuzes. Als heel veel mensen dat doen, dan kan er een crisis ontstaan.’ En over de rente: ‘Waarom krijg ik zo weinig rente op mijn spaarrekening?’ Dat vond de minister een van de lastigste economische problemen van dit moment, zei hij. Zijn uitleg was te ingewikkeld om te begrijpen voor de kinderen van negen jaar en ouder.

Buffer

Lastig had Dijsselbloem het met de vraag waarom Nederland geld uitgeeft, terwijl we miljarden schuld hebben. Dat was niet erg zolang we er maar ‘goede dingen mee deden’, zoals nieuwe wegen en scholen bouwen, zei hij. Maar hij moest daarna toch ook wel toegeven dat het beter was een buffer te hebben voor als er iets mis ging. Daarom zou hij nu minder schuld maken, beloofde hij de kinderen.

‘Het is een heel spannend boek’

‘Toen ik het boek zag dacht ik al dat het heel spannend zou zijn want ik zag allemaal geld uit een gebouw vliegen! Het was ook een heel spannend boek.
Er waren dieven en die werkten bij De Geldfabriek en aan het eind van het boek werden ze opgepakt door een jongen die Kasper heet.’

‘Ik heb geleerd over geld dat je niet moet denken dat geld krijgen gratis is. Want het heet geld lenen en dan moet je het ook teruggeven en de mensen in het boek wisten dat niet. Ik weet dat wel dus mij zal dat niet overkomen. Het was echt een heel leuk boek en ik had het binnen een dag al uit! Ik ga het denk ik nog wel een keer lezen.’

Mauro, 9 jaar (ervaren lezer)

mauro

Waarom Heutink dit boek aanprijst

Heutink gaat structureel aandacht besteden aan financiële geletterdheid. En daarin mag De Geldfabriek een belangrijke rol spelen. Dankzij Heutink is De Geldfabriek toegankelijk geworden voor alle 7000 basisscholen.

Saai?
Heutink vindt het belangrijk dat kinderen geldwijs worden, en dan het liefst op een leuke manier. Op hun website schrijft het bedrijf: ‘Is lezen en leren over geld saai? Niet volgens Franka. En al helemáál niet in haar kinderboek De Geldfabriek. Na het lezen van dit boek begrijpen kinderen wat het begrip kredietcrisis inhoudt en weten ze alles over schulden … misschien nog wel meer dan volwassenen!’

Jong geleerd is oud gedaan

Het is een feit dat kinderen die op jonge leeftijd weten hoe ze met geld moeten omgaan, beter zijn voorbereid op de toekomst waarin zij zelf beslissingen moeten nemen. Heutink onderstreept dit en wil leerkrachten handvatten bieden om kinderen ook op dit gebied voor te bereiden op de toekomst.

Lees hier het blog bij Heutink.

Vroeg geldwijs? Minder zorgen

De Week van het geld is vanmorgen van start gegaan en de onderzoeken stromen binnen. De belangrijkste is wel van het Nibud. Deze organisatie bewijst dat volwassenen die als kind niet van hun ouders hebben geleerd goed met geld om te gaan, twee keer zo vaak betalingsachterstanden hebben. Oeps. Wie vroeg geldwijs is, heeft later dus minder financiële zorgen.

NIBUD

En wist je dat …

Kinderen en geld

Deloitte komt met een onderzoek waaruit blijkt dat kinderen zich laten beïnvloeden door bekende YouTubers: bijna een derde (32%) van de kinderen wordt bij het doen van aankopen geïnspireerd door vip’s. Opvallend daarbij is dat bijna alle 10 tot 12-jarigen (84%) vinden dat ze goed met geld kunnen omgaan. Maar als aan hen wordt gevraagd waar hun geld precies heen gaat, vergeten ze bijna de helft (40%) van hun inkomsten te benoemen.

Zie hier de link naar het onderzoek.

Op FD.nl mocht ik vandaag een artikel schrijven over jongeren en geld. Lees het artikel ‘geld is aan de keukentafel net zo’n taboe als seks’ hier.

Als er nieuwe onderzoeken binnen komen die de moeite waard zijn, dan zet ik die hieronder.

Wordt vervolgd …

Date met minister Dijsselbloem

Nog een paar dagen en dan gaat De week van het geld van start. Op maandag 14 maart geeft Koningin Maxima op de basisschool De Twaalfruiter in Vleutel het startsein. Daarna worden door het hele land geldlessen gegeven. De Geldfabriek is ook deze week op veel plaatsen te vinden.

=> Medewerkers van De Nederlandsche Bank geven op zestig basisscholen een geldles en geven daarbij een exemplaar van De Geldfabriek cadeau. Wie bij het DNB-bezoekerscentrum langsgaat, wordt misschien ook wel op een boek getrakteerd.

=> Heutink, dat je potloden, schriften, bureaus en al je andere schoolspullen levert, maakt maandag bekend hoe ze De Geldfabriek het komend jaar gaan inzetten, zodat zoveel mogelijk kinderen dit boek kunnen lezen.

=> Op woensdag gaat schrijfster Franka met de Westerparkschool uit Amsterdam naar de persconferentie voor kinderen van de Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Het belooft een bijzondere week te worden. Uiteraard komen hier de avonturen te staan. Wie weet zit er nog een grote verrassing bij.

Tot snel!

Dijsselbloem

Gespot in Naar School! Magazine

De Geldfabriek heeft er opnieuw een super goede recensie bij. Dit keer wordt het boek aangeraden door Naar School! Magazine. En daar ben ik natuurlijk ontzettend blij mee.

Lees het zelf hier op bladzijde 34. Voor het gemak heb ik de pagina hier ook neergezet.

Naar School! Magazine

Goedemorgen Nederland!

De Geldfabriek bij Goedemorgen Nederland

De Geldfabriek zat deze week bij het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland. Leonie ter Braak presenteerde het programma en was benieuwd wat we van de kredietcrisis hebben geleerd. In deel vier van de uitzending legt Franka uit dat hebzucht altijd zal blijven bestaan. Mogelijk staat de volgende crisis al weer voor de deur. Daarom is het beter zelf financieel wijs te worden en niet afhankelijk te zijn van het advies van anderen.

Klik hier om de uitzending te zien.

Dit is alleen geschikt voor 10+’ers

Drie tips om slim om te gaan met je zakgeld!

Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel handig als je het hebt. Want als je plotseling een leuk feest hebt of een coole pet in de winkel ziet, dan is het wel fijn dat je genoeg zakgeld hebt. Het uitgeven van het zakgeld gaat alleen niet iedereen goed af. Je hebt spaarders, die alles als een Dagobert Duck in hun spaarpot houden en het nooit uitgeven. En je hebt kinderen die alles direct uitgeven. Anderen laten zich te veel leiden door wat een verkoper of een vriendin zegt en komen thuis met iets wat ze eigenlijk helemaal niet wilden hebben … Wat kun je het beste doen? Drie tips:

Geld

1. Laat je niet in de maling nemen

Een verkoper verdient geld als hij jou iets verkoopt. Dus als hij zegt dat je echt een nieuwe telefoon nodig hebt; dat je die duurste moet nemen, want de rest is flut; of dat je een super vette telefoon gratis krijgt bij dat ene – iets te dure – abonnement, denk dan vooral zelf goed na. Heb je echt een nieuwe nodig of kan die oude nog even mee? Is het echt noodzakelijk om die duurste telefoon te hebben of zijn er ook hele goede andere telefoons? En ben je in bijvoorbeeld in een jaar tijd niet veel meer geld kwijt doordat je opeens vast zit aan een dure abonnement? Jij moet het betalen. De verkoper heeft zijn buit dan al binnen.

2. Geef je zakgeld uit

Dit klinkt misschien gek. Maar het is goed om af en toe iets leuks voor jezelf te kopen. Deze tip is dan ook vooral bedoeld voor de spaarders onder ons. Die zijn wel zuinig, maar zij durven niets uit te geven en zitten als een Dagobert Duck op hun spaargeld. Komen er zware tijden, dan is het fijn iets achter de hand te hebben. Maar het is ook goed te ervaren wat geld voor je kan doen. Kijk dus hoe het is om jezelf af en toe een cadeautje te geven, hoeveel dat kost en hoe lang je weer moet sparen om hetzelfde bedrag bij elkaar te hebben. Jezelf tracteren is namelijk ontzettend leuk. Het sparen voor iets nog mooiers wordt daarna ook alleen maar leuker.

3. Geld lenen mag, maar pas op dat het niet vervelend wordt

Stel je wilt heel graag een tablet. Dat kreng kost alleen 100 euro. Voordat je dat geld bij elkaar hebt met je 2,50 euro zakgeld, kun je pas over veertig (!) weken die tablet kopen. Dat duurt je te lang. Je gaat naar je ouders en zij zijn bereid je 50 euro te lenen. Zelf heb je nog 30 euro in je spaarpot en na acht weken doorsparen loop je met een splinternieuwe tablet de winkel uit. Het enige nadeel is dat je twintig weken geen zakgeld krijgt. Je spaarpot is ook leeg, dus je hebt al die tijd geen geld. Als in de tussentijd je vrienden ergens naartoe gaan waarvoor je geld nodig hebt, dan kan jij niet mee. Dan zit je thuis met je tablet. Zou je dan toch weer meer lenen, omdat je heel graag met je vrienden mee wilt, dan heb je nog langer geen geld. Dan wordt het vervelend en kan het lenen zelfs een probleem worden.

Recensies stromen binnen

Kind met De Geldfabriek

Het zal de kerstgedachte zijn, want de afgelopen dagen kreeg ik opvallend veel mooie berichten over De Geldfabriek. Verschillende kwamen van kinderen die hun boekbespreking over De Geldfabriek willen doen. Ze vroegen allemaal waarom ik niet in Wikipedia sta … Verder waren er recensies van vrienden, donateurs en De Geldfabriek-fans. Ik wil er een paar met je delen:

Van Sidney en zijn vader
He hallo, ik wilde je even laten weten hoe trots ik ben op een vriendin die zo’n leuk, mooi en leerzaam boek uitbrengt. Sidney was erg onder de indruk. Ik hoefde niets uit te leggen en de boodschap was toch binnen gekomen. Ik vind het erg inventief hoe je de kredietcrisis zelfs aan een kind kan uitleggen. TOP! Liefs, je oudste vriend Rik en de rest van de familie

Van Noah en zijn vader
Laatst stelde Noah mij vrij achteloos de vraag of ik ‘meer geld uitgaf dan ik ontving’. Ik snapte eerst niet waar die vraag plotseling vandaan kwam, maar dat moet toch echt van jouw boek zijn gekomen (ik hoorde hem ook een keer een deel van het verhaal voor Finn samenvatten). Het maakt in elk geval indruk. Leuk!!

Van anoniem
Mijn zoon heeft het boek in twee dagen uit! Dit is zijn recensie (die hij liever niet onder zijn eigen naam deelt op Facebook):

De geldfabriek vind ik een leuk boek. Ik heb geleerd dat je altijd de kleine letters moet lezen en niet zomaar geld lenen zonder een goede reden. Het boek ging erover dat Kasper zijn vader boekhouder was. En mensen hielp met geldproblemen. Maar niemand wou zijn hulp meer omdat de geldfabriek van meneer Bol iedereen ‘gratis geld’ gaf. Iedereen vond dat goed, totdat bleek dat het geld niet echt gratis was. Als iedereen het geld terug moet betalen, komen veel mensen in de problemen. Pippa, de beste vriendin van Kasper, wordt dan met haar ouders uit haar huis gezet. En Kasper gaat met zijn vader Pippa helpen.

Van Emma en haar moeder
Hier wordt De Geldfabriek verslonden. Het tweede exemplaar staat bij Emma op school in de boekenkast. Hulde!!

Emma leest de Geldfabriek

Wil je ook een recensie schrijven? Stuur een bericht van deze website of ga naar www.facebook.com/degeldfabriek.nl

Een vlog voor alle lezers

Jonas en Morris wensen – ook van Pippa en Kasper – alle lezers van De Geldfbariek een vette Kerst en heel veel leesplezier. Deze vlog is voor jou!

Zij is een fan!

Kind met De Geldfabriek

Deze dame heeft De Geldfabriek gewonnen via het tv-programma Z in Zaken. Na het weekend is hij uit, beloofde ze mij.

Kind met De Geldfabriek

Kijk voor meer fans op Facebook

Wil je ook een foto opsturen? Dat kan via het formulier op deze website.

Ander soort geld

Toen ik laatst mijn geldles gaf aan groep 8 op de Westerparkschool in Amsterdam, keek ik op van de grote kennis over geld van de kinderen. Een jongen had het zelfs over bitcoins en de blockchain. ‘Dat is de toekomst’, zei hij enthousiast.

Hij probeerde zijn klasgenoten uit te leggen wat deze technologie precies was, maar kwam er niet helemaal uit. Het was groot, dat wist hij wel. En gelijk heeft hij: blockchain is – volgens mensen die er verstand van zeggen te hebben – de toekomst. In deze video wordt uitgelegd hoe het werkt. Hoewel ik me kan voorstellen dat het voor kinderen nog iets te ingewikkeld is. Heb je er vragen over, stuur ze naar mij. Dan probeer ik het helder uit te leggen. Zo maken we samen kennis met een ander soort geld.

Hoe dat werkt? Dat ziet er ongeveer zo uit …

De Geldfabriek bij Wilfred Genee

Wilfred Genee

Wilfred Genee
Franka bij Wilfred Genee

Vette promotie voor De Geldfabriek bij Wilfred Genee, je weet wel: die presentator van Voetbal International. Het blijkt dat hij ook Beleggen International maakt. Dat programma gaat over taal en geld, daar past De Geldfabriek natuurlijk perfect bij. Deze keer ging het ook over kinderen op een leuke manier bewust maken van geld.

Kijk hier de uitzending nog een keer terug.

De volgende lading boeken

Lading boeken naar Centraal Boekhuis

Het gaat goed met de verkoop. Een nieuwe lichting boeken is vandaag bij het Centraal Boekhuis afgeleverd. Van daaruit worden alle boeken naar de winkels in Nederland gebracht.

En als je zelf een boek uitgeeft. Dan gaat dat dus zo.

Lading boeken naar Centraal Boekhuis

image

Tadaaa, het boek is er

Boekpresentatie De Geldfabriek

De Geldfabriek is er!

Het boek ligt in de winkel. In het Amsterdamse café restaurant Dauphine heb ik met iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt een fantastisch feest gevierd. Het is bijzonder je eigen boek uit te geven, maar het is nog veel bijzonderder om je boek met zoveel mensen uit te geven die ook vinden dat dit boek er moest komen. Als je zoon dan ook nog het eerste hoofdstuk voorleest, dan is het feest wel compleet.

Iedereen veel leesplezier!

Blijf van die marshmallow af!

De Grote verleiding

Ik krijg veel reacties van donateurs die De Geldfabriek steunen, omdat ze zo graag aan hun neefje of nichtje willen laten zien dat je beter kunt sparen dan je geld direct opmaken. Iets wat zij zelf vroeger nooit zouden doen. Nu is elk kind anders. Waarom zet de ene zoon elke eurocent apart om te kunnen gaan studeren, terwijl de andere zoon naar de bank gaat om een auto te kopen?
In de Marshmallow test laat wetenschapper Walter Mischel perfect zien hoe moeilijk het is voor kinderen om die verleidingen te weerstaan.

Test

In deze test werd een kleuter in een kamer gezet met een sneeuwwitte, zoet ruikende Marshmallow op een bordje. Daarna zegt de onderzoeker dat hij de kamer uit gaat. Als de Marshmallow bij zijn terugkomst nog op het bordje ligt, dan krijgt de kleuter er nog een. Maar als de zoetigheid is opgegeten, dan was dat de laatste.

Zoals je in de video kunt zien ontstaat er een hilarisch tafereel van kleuters die aan de Marshmallow ruiken, een stukje eraf pikken of hem toch maar helemaal opeten. Zo werkt het ook met het maken van schulden. Wie kan wachten totdat hij genoeg geld heeft gespaard maakt geen schuld. Wie niet kan wachten, moet schulden maken.

Eigenwaarde

Walter Mischel heeft jaren later gekeken wat er is terecht gekomen van de kinderen die de marshmallow wel en wie die niet heeft kunnen weerstaan. Wie als kleuter bij de test langer had gewacht, bleek een lagere body mass index en meer gevoel voor eigenwaarde te hebben, doelen effectiever na te streven en beter om te gaan met frustratie en stress.

Niet verwonderlijk dus dat Mischel in New York schoolkinderen heeft gezien met T-shirts met Don’t Eat the Marshmallows en grote buttons met I Passed the Marshmallow Test. Als je je kunt beheersen, dan zit het met jou wel goed. In het boek dat Mischel hierover heeft geschreven, laat hij gelukkig ook doorschemeren dat die zelfbeheersing valt aan te leren. Net als we die ook weer kunnen afleren: denk maar aan de exorbitante zelfverrijking.

De Geldfabriek komt er!

Kinderboek De Geldfabriek

tumblr_inline_nqdzdxDZRe1tudxw0_1280
Wat een fantastisch resultaat! We hebben met elkaar meer dan voldoende bij elkaar gebracht om De Geldfabriek uit te geven. Echt ongelooflijk vet. Ik ben er ontzettend blij mee. Iedereen bedankt voor de donatie. Met dit resultaat kan ik ook nog werken aan een mooie website waar de kinderen extra informatie krijgen, een lespakket en een boekpresentatie hoort er natuurlijk ook bij. Hoe groot en omvangrijk dit wordt, dat ben ik nu aan het uitzoeken.

Hoe nu verder?

Ik heb zojuist van Voordekunst gehoord wie heeft gedoneerd. Van veel wist ik het, omdat ik het emailadres – dat wel zichtbaar was – herkende. Maar nu weet ik dus van iedereen. En dan kan ik jullie namen in het boek zetten. Zodra de eindredactie klaar is, ik de epiloog heb geschreven die ik als extraatje toevoeg en Joost de illustraties heeft getekend, gaat het boek naar de drukker. Dat zal oktober zijn. Dan komt De Geldfabriek begin november uit! Hoe mooi is dat? Daarna ga ik de boeken versturen. En met de donateurs die ik ga ontmoeten maak ik een afspraak.

Updates

Ik zal ook zo nu en dan een update geven, zodat jullie op de hoogte blijven van de vorderingen. Nogmaals dank!

Wil je meer weten over het ontstaan van De Geldfabriek, kijk op: https://www.facebook.com/DeGeldfabriek.nl/

Geluk in het sluiswachtershuis

Het is rustig dit weekend. Ik kijk nog steeds regelmatig op de website van voordekunst.nl, maar op een paar donaties na, staat het percentage dat wijst naar het doelbedrag, stil. Logisch, het is een prachtig weekend, wie gaat er binnen zitten en naar zijn computerscherm staren?

Dus ben ik zelf ook van het mooie weer gaan genieten, nadat ik toch nog snel een paar herinneringen had gestuurd voor iedereen die wel achter de laptop of ipad bleef zitten – dat hoort immers bij crowdfunding. En omdat dit toch een beetje de maand van De Geldfabriek is, zijn we naar de plek gegaan waar zich een groot deel van het verhaal afspeelt.

Sluiswachtershuis

Dan heb ik het over het sluiswachtershuis van hoofdpersonen Kasper en zijn vader. Dat huis is geïnspireerd op De Woude, een klein eiland in Noord-Holland (onder Alkmaar) waar diverse huizen langs het water staan. Even verderop – ik geloof zelfs dat dit Markenbinnen is (330 inwoners) – staat een vrijstaand huis, net achter de dijk, dat ik bij het schrijven voor ogen heb gehad. Joost Hölscher heeft dit prachtig geïllustreerd in onderstaande tekening.

Het grote geld

Ik kwam hier vroeger vaak. Op een steenworp afstand kampeerde ik daar soms zes weken achter elkaar in de zomervakantie. Het is voor mij een plek waar het lijkt alsof de tijd stil is blijven staan, nog steeds, na al die jaren. Natuurlijk varen ook hier nu luxe plezierjachten en zijn de huizen die er staan alleen nog te betalen voor de welgestelden, maar de rust die deze plek uitstraalt zet de enorme tegenstelling met de Zuidas neer, de plek die ik voor ogen had voor De Geldfabriek en dus het grote geld. Ik hoop dat de kinderen bij het lezen van de Geldfabriek hetzelfde contrast ervaren.

Het was fijn daar weer een dag te zijn.

‘Gaaf dat je dit doet’

Stand bij Voordekunst

Wie had dit verwacht? Na zeven dagen crowdfunding heeft De Geldfabriek liefst 71% gedoneerd gekregen! Iedereen die mij heeft gesteund, bedankt voor dit fantastische resultaat.

Stand bij Voordekunst

Ik ben natuurlijk gericht op dat doelbedrag, want daarmee kan ik De Geldfabriek uiteindelijk uitgeven. Maar bijzonder en misschien wel het allerleukste zijn de enthousiaste aanmoedigingen van iedereen. Er zijn ontzettend veel mensen de vinden dat dit boek moet worden uitgegeven. Dat doen ze niet alleen door geld te doneren, maar ook door mij hartverwarmende berichten te sturen.

‘Dit gaat je lukken!’ – ‘Wat een fantastisch project.’ – ‘Dit boek moet er komen.’ – ‘Eindelijk een boek voor kinderen over geld.’ – ‘Dit is het perfecte cadeau voor mijn dochter die tien wordt, en nog niets van geld weet’ – ‘Dit verhaal loopt als een trein.’ – ‘Wat gaaf dat je dit goed.’

Na vier jaar bijna elke zondag mezelf te hebben opgesloten om dit verhaal op te schrijven, hoor ik voor het eerst dat mijn intuitie goed was. Ik heb nooit marktonderzoek gedaan naar de haalbaarheid, maar vond dat het verhaal moest worden geschreven (daarover later op deze plek meer). De volgende stap is de kinderen. Zij zijn uiteindelijk de doelgroep. Mijn oudste zoon vindt het boek spannend ‘en dat zeg ik niet, omdat je mijn moeder bent hoor’, de schat. Ik kan niet wachten tot ik van meer kinderen hoor wat zij vinden.

Nog 27 dagen.

7 tips bij crowdfunden

Hoeveel kun je doen zonder dat mensen gaan denken: ‘Heb je haar weer met die Geldfbriek.’

Volgens Zack Miller, Head of Investor Community and Partnerships bij OurCrowd, een crowdfunding platform voor jonge bedrijven die meer dan $1mln nodig hebben, is het belangrijk iedereen in je netwerk enthousiast te maken voor je project en ze continu up-to-date te houden.

Dat advies heb ik deze dagen zeer letterlijk genomen. Velen hebben in drie dagen al twee keer een persbericht gehad, krijgen elke dag een update op Voordekunst.nl en op dit blog en worden een paar keer per dag herrinnerd aan De Geldfabriek via facebook, twitter en linkedin. Deze aanpak heeft gewerkt, de eerste dagen. Wie even niet aan De Geldfabriek dacht, kwam het project vanzelf weer tegen. De kunst is nu dat enthousiasme vast te houden en potentiële fans niet te ergeren. Hoe pak ik dat aan?

Verhaal

Ik ben een journalist en heb weinig ervaring met het voeren van een marketingcampagne. Als journalist wil ik ook dat mijn verhaal wordt gelezen, maar ik kom daar doorgaans niet een hele week op terug. Als het verhaal in de krant of op het web staat, is dat vervlogen zodra de krant in de kattenbak ligt of vers nieuws je verhaal van de homepage heeft afgeduwd.

De Geldfabriek in het begin

Niet eerder heb ik een verhaal gebracht dat 35 dagen houdbaar was. Miller zegt ook dat het belangrijk is feedback te krijgen tijdens de rit. Die heb ik nog niet gevraagd. Gek eigenlijk, want voor dit project vraag ik iedereen om hulp en het blijkt dat veel mensen ook graag willen helpen. Dus bij deze: wie heeft er feedback en tips over het wereldkundig maken van De Geldfabriek? Ze zijn meer dan welkom en kunt ze sturen naar vraagbaak@degeldfabriek.nl

Voor iedereen die ook aan crowdfunden denkt, hierbij de goede raad van Zack Miller op een rijtje:

1. Maak de menigte enthousiast voor het project

2. Maak een levendige professionele video

3. Houd je netwerk continue up-to-date en laat weten dat je met funden bezig bent

4. Zorg dat je voortdurend feedback krijgt gedurende de rit

5. Kom met te gekke tegenprestaties

6. Zet een realistisch financieel doel neer

7. Maak een marketingplan

Als alle vrienden zijn geweest

Het is een ongekend resultaat. In twee dagen tijd hebben vrienden, familieleden en goede (on)bekenden een derde van het doelbedrag overgemaakt naar voordekunst. Hiermee is mijn wens om De Geldfabriek uit te geven in korte tijd wel heel dichtbij gekomen. Soms durf ik zelfs al te denken dat het na al die jaren schrijven dan echt gaat lukken, maar de champagne openen doe ik nog niet, want 33% is nog niet genoeg.

Vrienden

Ik heb met 33 dagen nog voldoende tijd, dus grote zorgen hoef ik me niet te maken. Mensen reageren ook nog steeds positief en ik word nog elk uur positief verrast door donateurs die ik niet had verwacht. Zij vinden net als ik dat dit boek moet worden uitgegeven en geven gul. (Dit is misschien wel het mooiste van dit project) Maar ze voelen tegelijk ook als een gelukje, zo een die morgen niet weer voorbij komt. En als het morgen stil blijft, wat doe je dan? ‘Op een gegeven moment zijn al je vrienden wel geweest’, zegt mijn man opbeurend.

Franka bij Buitenhof

Deze opmerking zet me aan het denken. Ik kan niet rustig achterover leunen en wachten tot er weer een donatie komt. Ik ben zelf ook meer iemand die iets wil kunnen doen. Dat is niet alleen kansrijker, ook veel leuker. Maar weer een persbericht, een tweet, een facebook en linkedin post de wereld in slingeren, dat vinden de meesten de eerste twee dagen wel te behappen, maar daarna worden veel het beu. Ik moet wat anders te bieden hebben.

Een inkijkje

Een inkijkje in het boek, kan helpen. Dat geeft houvast en meer zicht op dat waarvoor iemand doneert. Ga ik morgen doen! Mijn ervaringen houd ik al in dit blog bij. Die zal ik blijven rondsturen. Uniek materiaal, dames en heren, dat mag ik wel vaker benadrukken. Mijn verhalen voor Het Financieele Dagblad staan altijd achter een betaalmuur. Deze stukken zijn 35 dagen gratis te volgen en overal te plaatsten.

Super fijn dat ik nu tot de 3 populairste projecten van Voordekunst hoor. Dat geeft me gelijk een mooie plek op hun homepage en misschien nieuwe fans, donateurs die ik nog niet had aangesproken. Nieuwe bronnen aanboren is het meest lucratieve in dit geval. Ik moet mijn netwerk uitbreiden om niet te afhankelijk te worden van dezelfde groep.

Kinderoekenwinkel

Op linkedin staan nog wat groepen die ik volg of kan gaan volgen. Daar staat nu nog niets van De Geldfabriek. Laat ik die in ieder geval benaderen. En misschien kan ik me wat vaker her en der laten zien. Laat ik de Kinderboekenwinkel benaderen om voor te lezen. Zit ik gelijk midden in mijn publiek.

En terwijl ik dit schrijf krijg ik een mail: of ik op een jongeren bijeenkomst wil praten over kinderen en schuld. Acht, misschien kom ik nog een keer op tv.

De eerste dag crowdfunden

Ik heb het niet geteld, maar ik schat dat ik de eerste dag van het crowdfunden wel 300 keer op de F5 toets heb geklikt: de knop op het (Windows) toetsenbord waarmee je een webpagina ververst.

Ik kon niet wachten te zien wie er had gedoneerd. In het begin ging het natuurlijk veel te langzaam naar mijn gevoel. Het was pas 7.00 uur, maar toch. Ik zat al een uur klaar en die eerste donatie van mijn geliefde had ik ingecalculeerd. Die telde niet. Waar waren die vroege vogels?

Flyer De Geldfabriek

image

Het klikken werd een paar uur later beloond. Langzaamaan werd ik positief verrast door een van de beste kinderboekenschrijvers van Nederland, een lieve buurman, een voormalige buurvrouw, een onbekende collega van RTL Z, een bevriend stel dat een belachelijk groot bedrag doneerde omdat het graag een unieke tekening van illustrator Joost wil en door een vriendin.

Het funden ging lopen, dat was duidelijk, maar het waren ook allemaal mensen waarvan ik het niet direct had verwacht. Zij wilden allemaal dat het boek er kwam. Rond de lunch had ik al ruim 700 euro van zo’n acht donateurs binnen. Dat ging goed. Als ik 280 euro per dag haal, dan ben ik er, had ik uitgerekend. En dit zat ver boven mijn dagminimum.

Twijfel

Maar wacht even, schoot de twijfel door mijn hoofd. Ik had die ochtend wel tweehonderd e-mails de deur uit gedaan naar kennissen, contacten en media waarvan ik dacht dat ze voor dit project zouden interesseren. Ik had zeker tachtig vrienden en familieleden ge’appt, mijn Facebook vrienden al weken bestookt met berichten en ook op Twitter ruimschoots laten weten aan bijna 800 volgers dat het crowdfunden nu echt was begonnen. Ook op Linkedin wist iedereen dat De Geldfabriek geld zocht om te worden uitgegeven. Als van al die mensen pas acht donateurs in de afgelopen zes uur hadden gedoneerd, hoe moest het dan op dagen waarop ik ze niet allemaal een bericht stuurde? Ik kon ze toch niet elke dag bestoken? Dan worden ze gek van me. Als op die dagen niemand doneerde? Dan zou mijn gemiddelde snel dalen.

Het bleef rustig. Ik klikte nog een paar keer op F5, maar toen er weinig beweging in de website zat, richtte ik me op mijn werk: er moest toch een artikel voor de krant worden geschreven over het verdwijnen van contant geld in de maatschappij.

Geldfilosoof

Toen dat artikel een paar uur later klaar was opende ik mijn mail van De Geldfabriek en klikte op F5. ‘Hi Franka. Fantastisch initiatief!’ stond er in het scherm. ‘Ik wil graag meedoen met 1000 euro. Kun je daarvoor een factuur sturen?’

Nee maar: 1000 euro. Natuurlijk kan ik daarvoor een factuur sturen. Ik stond op, liep een rondje om mijn stoel, riep wat onverstaanbaars naar een collega en ging weer zitten. Dit boek ging er komen, ik wist het zeker. s’ Avonds werd ik nog een keer verrast door een bekende die 300 euro doneerde, mijn zus, vrienden en een geldfilosoof. Het bedrag schoot omhoog. Voordat ik het wist had ik 27% binnen.

Van vrienden moet je het hebben

‘Doe nooit zaken met vrienden’, zei mijn opa altijd met opgeheven vinger. De goede man had verschillende goedlopende mkb-bedrijven opgezet en betrok daarbij een keer een vriend. Hij verloor veel geld.

Ik kan het mijn opa niet meer vragen, maar wat doe je als je er niet uit kunt komen met de niet-bevriende zakenpartners? Zeg maar, de dames en heren die je opzoekt omdat ze specialist zijn en verstand van zaken hebben. Ik heb een jaar geprobeerd mijn jeugdboek De Geldfabriek via deze ‘specialisten’ uit te geven, maar de een was niet ambitieus, de andere was ronduit lui en elke keer kreeg ik een lijvig contract voorgelegd waarbij niet alleen bijna alle inkomsten, maar ook vrijwel al mijn rechten naar hen moesten worden doorgesluisd. De geldfabriek, kader met plaatje

De druppel was de ‘moderne’ uitgever die het boek samen wilde uitgeven. Precies wat ik wilde. Totdat ik ook hier exact hetzelfde contract kreeg voorgeschoteld als bij die andere uitgevers. Met het verschil dat ik wel nog even enkele duizenden euro’s moest overmaken.

Toegegeven, er waren ook uitgevers die niet geloofden in een avontuur over geld. ‘Goed geschreven hoor, maar geldverhalen kopen moeders niet voor hun kinderen’, zeiden zij. ‘Daarom moet dit boek juist worden uitgegeven’, zei ik dan, maar ze durfden het niet aan. De Nederlandse Vereniging van Banken zag wel de noodzaak. Zij hadden het plan het boek aan alle basisschool kinderen uit groep zeven te geven. Cadeautje, zodat de kinderen een spannend leesboek hebben en tegelijk leren wat schuld met ze kan doen; het thema in het boek.

Het is er nooit van gekomen. Na driekwart jaar overleggen met bestuur en educatiespecialisten werd het verhaal pr-technisch te negatief verklaard. Het deed de meeste bankiers te veel denken aan de bekende probleembanken en die narigheid hadden ze nou net achter zich gelaten. Met schuld wilden ze niet meer worden geassocieerd. Sparen, daarop gingen ze inzetten bij kinderen. Kon ik niet daarover schrijven?

Het was mij duidelijk: ik had een publiek nodig dat bepaalde of dit boek het waard is te worden uitgegeven. En hoe kon dat beter dan via crowdfunding? Ik schreef me in bij crowdfunding platform voordekunst.nl en vroeg vrienden mij te helpen. Een bevriende illustrator zei direct: ‘Ik doe mee’, en hij tekende een reeks prachtige illustraties. Een camjo vriendin maakte een video en een bevriend stel met uitgeefervaring – die deze wereld eerder al vaarwel hadden gezegd vanwege dezelfde frustraties – loodste me door de begroting. Weer een vriend bood opslagruimte aan en mijn man – ook journalist – deed de correctie.

Sinds mijn vrienden erbij betrokken zijn, is het boek een project geworden: ambitieus, niet om er rijk van te worden, maar om het bij zo veel mogelijk kinderen te krijgen. Daarvoor is het geschreven. En als het publiek het hiermee eens is, dan wint iedereen hierbij, ook mijn vrienden. Ik realiseer me dat ik dwars tegen het advies in ga van mijn opa, maar ik weet zeker dat hij hiertegen geen bezwaar had gehad. Hij wist alleen niet dat crowdfunding bestond.