Dit is alleen geschikt voor 10+’ers

Drie tips om slim om te gaan met je zakgeld!

Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel handig als je het hebt. Want als je plotseling een leuk feest hebt of een coole pet in de winkel ziet, dan is het wel fijn dat je genoeg zakgeld hebt. Het uitgeven van het zakgeld gaat alleen niet iedereen goed af. Je hebt spaarders, die alles als een Dagobert Duck in hun spaarpot houden en het nooit uitgeven. En je hebt kinderen die alles direct uitgeven. Anderen laten zich te veel leiden door wat een verkoper of een vriendin zegt en komen thuis met iets wat ze eigenlijk helemaal niet wilden hebben … Wat kun je het beste doen? Drie tips:

Geld

1. Laat je niet in de maling nemen

Een verkoper verdient geld als hij jou iets verkoopt. Dus als hij zegt dat je echt een nieuwe telefoon nodig hebt; dat je die duurste moet nemen, want de rest is flut; of dat je een super vette telefoon gratis krijgt bij dat ene – iets te dure – abonnement, denk dan vooral zelf goed na. Heb je echt een nieuwe nodig of kan die oude nog even mee? Is het echt noodzakelijk om die duurste telefoon te hebben of zijn er ook hele goede andere telefoons? En ben je in bijvoorbeeld in een jaar tijd niet veel meer geld kwijt doordat je opeens vast zit aan een dure abonnement? Jij moet het betalen. De verkoper heeft zijn buit dan al binnen.

2. Geef je zakgeld uit

Dit klinkt misschien gek. Maar het is goed om af en toe iets leuks voor jezelf te kopen. Deze tip is dan ook vooral bedoeld voor de spaarders onder ons. Die zijn wel zuinig, maar zij durven niets uit te geven en zitten als een Dagobert Duck op hun spaargeld. Komen er zware tijden, dan is het fijn iets achter de hand te hebben. Maar het is ook goed te ervaren wat geld voor je kan doen. Kijk dus hoe het is om jezelf af en toe een cadeautje te geven, hoeveel dat kost en hoe lang je weer moet sparen om hetzelfde bedrag bij elkaar te hebben. Jezelf tracteren is namelijk ontzettend leuk. Het sparen voor iets nog mooiers wordt daarna ook alleen maar leuker.

3. Geld lenen mag, maar pas op dat het niet vervelend wordt

Stel je wilt heel graag een tablet. Dat kreng kost alleen 100 euro. Voordat je dat geld bij elkaar hebt met je 2,50 euro zakgeld, kun je pas over veertig (!) weken die tablet kopen. Dat duurt je te lang. Je gaat naar je ouders en zij zijn bereid je 50 euro te lenen. Zelf heb je nog 30 euro in je spaarpot en na acht weken doorsparen loop je met een splinternieuwe tablet de winkel uit. Het enige nadeel is dat je twintig weken geen zakgeld krijgt. Je spaarpot is ook leeg, dus je hebt al die tijd geen geld. Als in de tussentijd je vrienden ergens naartoe gaan waarvoor je geld nodig hebt, dan kan jij niet mee. Dan zit je thuis met je tablet. Zou je dan toch weer meer lenen, omdat je heel graag met je vrienden mee wilt, dan heb je nog langer geen geld. Dan wordt het vervelend en kan het lenen zelfs een probleem worden.

Jeugdjournaal, crisisarchief

Bij het Jeugdjournaal is ook vaak een item over de geldcrisis. De Geldfabriek houdt de verhalen over geld, schuld en lenen in de gaten.

Bekijk de link

Tessa en haar armoede

Armoede

Soms maken ouders verkeerde beslissingen in het leven, waardoor ze geen geld meer hebben. Dat overkwam Pippa in De Geldfabriek. Check hier het verhaal van Tessa.

Bekijk de link

SpangaS geldtest

Ben jij een echte spaarder, zoals Kasper? Of meer iemand die met geld strooit, zoals Pippa? In deze test kom je erachter op welk SpangaS-personage jij het meest lijkt!

Bekijk de link