Blijf van die marshmallow af!

De Grote verleiding

Ik krijg veel reacties van donateurs die De Geldfabriek steunen, omdat ze zo graag aan hun neefje of nichtje willen laten zien dat je beter kunt sparen dan je geld direct opmaken. Iets wat zij zelf vroeger nooit zouden doen. Nu is elk kind anders. Waarom zet de ene zoon elke eurocent apart om te kunnen gaan studeren, terwijl de andere zoon naar de bank gaat om een auto te kopen?
In de Marshmallow test laat wetenschapper Walter Mischel perfect zien hoe moeilijk het is voor kinderen om die verleidingen te weerstaan.

Test

In deze test werd een kleuter in een kamer gezet met een sneeuwwitte, zoet ruikende Marshmallow op een bordje. Daarna zegt de onderzoeker dat hij de kamer uit gaat. Als de Marshmallow bij zijn terugkomst nog op het bordje ligt, dan krijgt de kleuter er nog een. Maar als de zoetigheid is opgegeten, dan was dat de laatste.

Zoals je in de video kunt zien ontstaat er een hilarisch tafereel van kleuters die aan de Marshmallow ruiken, een stukje eraf pikken of hem toch maar helemaal opeten. Zo werkt het ook met het maken van schulden. Wie kan wachten totdat hij genoeg geld heeft gespaard maakt geen schuld. Wie niet kan wachten, moet schulden maken.

Eigenwaarde

Walter Mischel heeft jaren later gekeken wat er is terecht gekomen van de kinderen die de marshmallow wel en wie die niet heeft kunnen weerstaan. Wie als kleuter bij de test langer had gewacht, bleek een lagere body mass index en meer gevoel voor eigenwaarde te hebben, doelen effectiever na te streven en beter om te gaan met frustratie en stress.

Niet verwonderlijk dus dat Mischel in New York schoolkinderen heeft gezien met T-shirts met Don’t Eat the Marshmallows en grote buttons met I Passed the Marshmallow Test. Als je je kunt beheersen, dan zit het met jou wel goed. In het boek dat Mischel hierover heeft geschreven, laat hij gelukkig ook doorschemeren dat die zelfbeheersing valt aan te leren. Net als we die ook weer kunnen afleren: denk maar aan de exorbitante zelfverrijking.

Jeugdjournaal, crisisarchief

Bij het Jeugdjournaal is ook vaak een item over de geldcrisis. De Geldfabriek houdt de verhalen over geld, schuld en lenen in de gaten.

Bekijk de link

Tessa en haar armoede

Armoede

Soms maken ouders verkeerde beslissingen in het leven, waardoor ze geen geld meer hebben. Dat overkwam Pippa in De Geldfabriek. Check hier het verhaal van Tessa.

Bekijk de link

SpangaS geldtest

Ben jij een echte spaarder, zoals Kasper? Of meer iemand die met geld strooit, zoals Pippa? In deze test kom je erachter op welk SpangaS-personage jij het meest lijkt!

Bekijk de link