Geluk in het sluiswachtershuis

Het is rustig dit weekend. Ik kijk nog steeds regelmatig op de website van voordekunst.nl, maar op een paar donaties na, staat het percentage dat wijst naar het doelbedrag, stil. Logisch, het is een prachtig weekend, wie gaat er binnen zitten en naar zijn computerscherm staren?

Dus ben ik zelf ook van het mooie weer gaan genieten, nadat ik toch nog snel een paar herinneringen had gestuurd voor iedereen die wel achter de laptop of ipad bleef zitten – dat hoort immers bij crowdfunding. En omdat dit toch een beetje de maand van De Geldfabriek is, zijn we naar de plek gegaan waar zich een groot deel van het verhaal afspeelt.

Sluiswachtershuis

Dan heb ik het over het sluiswachtershuis van hoofdpersonen Kasper en zijn vader. Dat huis is geïnspireerd op De Woude, een klein eiland in Noord-Holland (onder Alkmaar) waar diverse huizen langs het water staan. Even verderop – ik geloof zelfs dat dit Markenbinnen is (330 inwoners) – staat een vrijstaand huis, net achter de dijk, dat ik bij het schrijven voor ogen heb gehad. Joost Hölscher heeft dit prachtig geïllustreerd in onderstaande tekening.

Het grote geld

Ik kwam hier vroeger vaak. Op een steenworp afstand kampeerde ik daar soms zes weken achter elkaar in de zomervakantie. Het is voor mij een plek waar het lijkt alsof de tijd stil is blijven staan, nog steeds, na al die jaren. Natuurlijk varen ook hier nu luxe plezierjachten en zijn de huizen die er staan alleen nog te betalen voor de welgestelden, maar de rust die deze plek uitstraalt zet de enorme tegenstelling met de Zuidas neer, de plek die ik voor ogen had voor De Geldfabriek en dus het grote geld. Ik hoop dat de kinderen bij het lezen van de Geldfabriek hetzelfde contrast ervaren.

Het was fijn daar weer een dag te zijn.

Jeugdjournaal, crisisarchief

Bij het Jeugdjournaal is ook vaak een item over de geldcrisis. De Geldfabriek houdt de verhalen over geld, schuld en lenen in de gaten.

Bekijk de link

Tessa en haar armoede

Armoede

Soms maken ouders verkeerde beslissingen in het leven, waardoor ze geen geld meer hebben. Dat overkwam Pippa in De Geldfabriek. Check hier het verhaal van Tessa.

Bekijk de link

SpangaS geldtest

Ben jij een echte spaarder, zoals Kasper? Of meer iemand die met geld strooit, zoals Pippa? In deze test kom je erachter op welk SpangaS-personage jij het meest lijkt!

Bekijk de link