Ex-Minister Dijsselbloem: ‘Mijn vrouw gaat over het geld’

Hoewel hij de baas is over al het geld in Nederland, thuis heeft hij niets te zeggen over de portemonnee. ‘Daar gaat mijn vrouw over,’ was het antwoord van de minister van FinanciĆ«n Jeroen Dijsselbloem op de persconferentie voor kinderen die schoolkranten maken. ‘En dat doet zij veel beter dan ik,’ zei hij er achteraan. Alle kinderen moesten er om lachen.

Minister Dijsselbloem persconferentie


Racefiets

Door de vragen op de persconferentie kregen de kinderen een goed beeld van het geldgedrag van de minister. Zo vroegen ze: ‘Waarvoor heeft u vroeger gespaard?’ Antwoord: ‘Een rode racefiets, die vlak daarna werd gejat.’ En: ‘Waaraan geeft u uw geld uit?’ Antwoord: ‘Sinds ik minister ben, aan heel weinig. Ik probeer mijn hypotheek af te lossen, omdat de rente laag staat. Dat is nu beter dan sparen.’

Maar er werden ook vragen gesteld waarover de minister wat langer moest nadenken, zoals over de crisis: ‘Kun je die voorkomen?’ Antwoord: ‘Nooit helemaal, mensen maken soms onverstandige keuzes. Als heel veel mensen dat doen, dan kan er een crisis ontstaan.’ En over de rente: ‘Waarom krijg ik zo weinig rente op mijn spaarrekening?’ Dat vond de minister een van de lastigste economische problemen van dit moment, zei hij. Zijn uitleg was te ingewikkeld om te begrijpen voor de kinderen van negen jaar en ouder.

Buffer

Lastig had Dijsselbloem het met de vraag waarom Nederland geld uitgeeft, terwijl we miljarden schuld hebben. Dat was niet erg zolang we er maar ‘goede dingen mee deden’, zoals nieuwe wegen en scholen bouwen, zei hij. Maar hij moest daarna toch ook wel toegeven dat het beter was een buffer te hebben voor als er iets mis ging. Daarom zou hij nu minder schuld maken, beloofde hij de kinderen.

Jeugdjournaal, crisisarchief

Bij het Jeugdjournaal is ook vaak een item over de geldcrisis. De Geldfabriek houdt de verhalen over geld, schuld en lenen in de gaten.

Bekijk de link

Tessa en haar armoede

Armoede

Soms maken ouders verkeerde beslissingen in het leven, waardoor ze geen geld meer hebben. Dat overkwam Pippa in De Geldfabriek. Check hier het verhaal van Tessa.

Bekijk de link

SpangaS geldtest

Ben jij een echte spaarder, zoals Kasper? Of meer iemand die met geld strooit, zoals Pippa? In deze test kom je erachter op welk SpangaS-personage jij het meest lijkt!

Bekijk de link