Geld, geld en toen was er schuld

Hoi! Hier lees je alles over het laatste deel van het boek De Geldfabriek.

Wist je dat Pippa in De Geldfabriek opeens rijk is? Ze is superblij en koopt meteen een mobiele telefoon, merkkleding, een spelcomputer en nog veel meer. Ze had het geld natuurlijk beter op een spaarrekening kunnen zetten, maar dat is vet saai. Wat heb je aan euro’s als je er niets mee doet? Pippa had alleen een dingetje over het hoofd gezien: dat geld was niet van haar, maar van De Geldfabriek. Haar ouders had het geleend, wat dus betekent dat ze die ook op een dag zouden moeten terugbetalen. Pippa was dus eigenlijk helemaal niet rijk!

Niet slim
In het echt is net zoiets gebeurd. Niet met De Geldfabriek, want die bestaat alleen in dit boek. In werkelijkheid leenden miljoenen mensen van over de hele wereld honderden miljoenen euro’s en dollars bij de banken. Opgeteld was het een duizelingwekkend bedrag. Niet slim, zou je nu zeggen. Maar toen ging het hartstikke goed in de wereld. Bijna iedereen had werk en dat werk betaalde bovendien steeds beter. Maar in plaats van met dat geld hun schulden af te betalen, gingen mensen nog méér schulden maken. Want geef toe: het klinkt toch vet leuk om een nieuwe computer te kopen, of een boot, of zelfs een tweede huis? … en toen kwam de kredietcrisis.

Hoe onverstandig dat was, lees je hier.

Jeugdjournaal, crisisarchief

Bij het Jeugdjournaal is ook vaak een item over de geldcrisis. De Geldfabriek houdt de verhalen over geld, schuld en lenen in de gaten.

Bekijk de link

Tessa en haar armoede

Armoede

Soms maken ouders verkeerde beslissingen in het leven, waardoor ze geen geld meer hebben. Dat overkwam Pippa in De Geldfabriek. Check hier het verhaal van Tessa.

Bekijk de link

SpangaS geldtest

Ben jij een echte spaarder, zoals Kasper? Of meer iemand die met geld strooit, zoals Pippa? In deze test kom je erachter op welk SpangaS-personage jij het meest lijkt!

Bekijk de link