Franka Rolvink Couzy

Vraag het Franka

Heb je een vraag over geld, de geldcrisis of wil je weten hoe je snel rijk kunt worden? Franka zal je vraag per e-mail beantwoorden. De beste vragen komen ook op deze pagina te staan.

  Naam
  E-mailadres
  Heb je een vraag, stuur deze een naar frolvink@hotmail.com

  Lisa vraagt:

  Waarom vinden mensen geld zo belangrijk? ik vind dat geld niet gelukkig maakt. Familie en een gezond leven is toch veel belangrijker! Waarom zou geld zo belangrijk zijn? Wat vinden jullie daarvan?

  Wat een goede vraag Lisa. Ik heb me dat ook vaak afgevraagd. De familie, je vrienden en natuurlijk je gezondheid zijn veel belangrijker. Als je dat niet hebt, wat heb je dan aan geld? Geld is vooral belangrijk om te kunnen leven. Zodat je eten kunt kopen, gezond kunt leven en leuke dingen met je familie kunt doen. Dat hoeft niet altijd heel veel geld te kosten, maar het is wel fijn als je genoeg hebt om van te kunnen leven. Een fijn huis om met je familie in te wonen kost tegenwoordig ook al veel geld. Daar heb je geld voor nodig. Maar je hebt gelijk, geld heb je niet nodig om gelukkig van te worden.

  Léonie vraagt:

  Als ik een nieuwe mobiel heb gekocht van geleend geld en het geld moet terug. Dan kan ik die mobiel toch op marktplaats zetten?

  Dat zou inderdaad een mooie oplossing zijn. Alleen als je een iphone bij de Apple store koopt, dan is die 800 euro. Als je diezelfde iphone tweedehands doorverkoopt, dan krijg je er misschien maar 400 euro voor terug. Dan heb je 400 euro te kort om terug te betalen.

  Morris vraagt:

  Mijn ouders lenen vaak geld van mij. Kan ik ze rente vragen?

  Dat kan zeker. Als je daar afspraken over maakt met je ouders, dan kun je rente vragen over het geld dat je hun leent. Bedenk alleen wel waarom je rente wilt. Wil je dat omdat je geld wilt verdienen aan je ouders. Of wil je rente vragen omdat het lenen jou anders geld kost. Laat ik een voorbeeld geven. Stel je ouders lenen 50 euro van je. Als dat geld gewoon in je spaarpot of portemonnee zit, dan kost het je niets om het uit te lenen. Maar staat die 50 euro op de bank, dan krijg je daar zelf rente over. Die rente-inkomsten verlies je als je het uitleent. Dan zou je aan je ouders kunnen vragen of ze hetzelfde bedrag aan rente aan jou willen betalen als de bank doet. Maar je kunt dat bedrag natuurlijk ook gewoon aan ze cadeau geven.

  Juliette vraagt:

  Waarom drukken we niet gewoon geld bij als het op is?

  Bijdrukken lijkt zo logisch. Maar als we de drukpers aanzetten en heel veel geld drukken, dan wordt het geld minder waard en dan hebben we er nog meer van nodig. Het heeft dus geen zin. Nu vraag je je vast af: waarom wordt dat geld minder waard? Als je heel veel geld in je portemonnee hebt, dan kun je ook heel veel kopen. Als iedereen dat doet en ze willen zelfs meer kopen dan in de winkel ligt, dan stijgen de prijzen. Je kunt dan minder kopen voor hetzelfde geld. Dit heet inflatie. Daarom helpt het niet als je extra geld bijdrukt.

  Jonas vraagt:

  Op de radio zeggen ze: “geld lenen kost geld”. Je hoeft toch alleen hetzelfde bedrag terug te geven?

  Als je 100 euro leent, dan moet je 100 euro teruggeven. Maar daar bovenop moet je ook kosten betalen voor het lenen. Dat is rente. Die rente is bijvoorbeeld 3% per jaar. Dat is 3 euro per jaar aan kosten voor de 100 euro die je leent. Dus leen je een jaar lang 100 euro, dan moet je aan het einde van het jaar 103 euro aan de bank betalen.

  Charlotte vraagt:

  Waar gaat het geld naartoe?

  Geld maakt een reis door velen handen. Stel jij koopt een boek. Dan geef je geld aan de winkelier. Die winkelier betaalt daarvan bijvoorbeeld het salaris van zijn personeel. Dat personeel gaat met dat geld naar de supermarkt en de supermarkteigenaar lost hiermee een lening af aan de bank. De bank leent het geld aan jou en jij kan weer een nieuw boek kopen. Jij moet dat geld dan wel een keer terugbetalen aan de bank. Als je dat hebt gedaan, dan leent de bank het weer aan iemand anders en die koopt er weer iets van. Dan maakt hetzelfde geld weer een rondje.

  Anass vraagt:

  Hoe word ik snel rijk?

  Snel rijk worden kan alleen als je heel veel risico neemt. Daar kleeft alleen een nadeel aan. Je kunt je geld dan ook heel snel verliezen. Denk maar aan de zware jongens in de Donald Duck. Die willen een bank beroven om snel rijk te worden. Als ze dat lukt en ze niet worden opgepakt, dan zijn ze snel rijk. Lukt het niet, dan krijgen ze een boete en moeten ze jaren in de gevangenis zitten. Vraag jezelf ook altijd af als een bankier of een andere verkoper je heel veel geld belooft. Word ik echt snel rijk of kan ik mijn geld ook allemaal kwijt raken?